A Kertek, földi egek portrésorozat vendége volt Bálint gazda

A Kertek, földi egek portrésorozat vendége volt Bálint gazda

magyar

Dr. Bálint György kertészmérnök volt 2019. április 24-én az Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Kertek, földi egek című portrésorozatának vendége. A három éve - egyetemi összefogással - indult portrésorozat célja az élelmiszeripari, kertész és tájépítész szakma múltjának és jelenének bemutatása egy-egy kiváló szakember életútján és munkásságán keresztül.

Dr. Bálint György 1941-benvégzett az intézményben, ami akkor a Magyar Királyi Kertészeti Akadémia névre hallgatott. Megkérdeztük Gyuri bácsitól, hogy mi motiválta a pályaválasztását, miért az Akadémiára iratkozott be. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen volt a képzésben a gyakorlat és az elmélet aránya, hogyan emlékszik vissza diáktársaira, pl. Mőcsényi Mihállyal milyen viszonyban volt? Miben látja a Virágos Magyarország mozgalom jelentőségét? Mikor és hogyan döntötte el, hogy a kertészettudományt széles körben szeretné terjeszteni?

A könyvtár Szüret utcai olvasóterme megtelt, annyian voltak kíváncsiak Gyuri bácsira. A beszélgetés után nem maradt el a dedikálás sem. A könyvtárban kikölcsönözhető a Keserédes éveim című önéletrajzi kötete a sok szakmai publikációja mellett.