Ünnepelt a tájépítész szakma

Ünnepelt a tájépítész szakma

magyar

2019. április 23-án 390 fős szakmai közönség előtt adták át az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze díjakat a Szent István Egyetem Budai Campusának dísztermében. Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Dr. Boromisza Zsombor, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar oktatási és kutatási dékánhelyettese és a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék mb. tanszékvezetője nyerte, aki pályázatával kiérdemelte a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség különdíját is. Szakterülete a tájvédelem és a vízparti rehabilitációk, de ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a tájépítészeti tervek kommunikációjának egyetemi oktatására, és óvodások, általános iskolások, gimnazisták körében a tájvédelem fontosságának játékos megértetésére is.

Az 1.000.000 Ft pénzjutalommal is járó Év Tájépítésze díjat Andor Anikó nyerte, aki három munkájával (a II. kerületi Gül Baba Türbe környezetrendezésével, a hódmezővásárhelyi Hódi Pál Kulturális Központ környezetének rendezésével és a kőbányai Szent László téri Lechner Ödön szobor környezetalakítási munkáival) mutatkozott be a szakmai zsűri előtt. Az Év Junior Tájépítésze díjat a zsűri döntése alapján Héjjas Luca Nóra, a SZIE tájépítészet és kertművészet mesterszakos hallgatója kapta. A juniorok feladata idén a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) gesztorságában az egyetemi campus környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora beszédében kiemelte, hogy a 15 pályázó mindegyike értékes gondolatokat adott hozzá a campus környezetének aktuális rekonstrukciójához, s a díjazottakat az egyetem meg fogja keresni a továbbtervezés során. Az MTE különdíjban részesített három tájépítész hallgatót. Megosztott első helyet kapott Héjjas Luca Nóra és Gimes Kinga, a SZIE tájépítészet és kertművészet mesterszakos hallgatói 200-200 ezer Ft pénzjutalommal, valamint harmadik díjat vehetett át 100 ezer Ft pénzjutalommal Gyurasza Miklós Bálint, a SZIE tájépítészet és kertművészet mesterszakos hallgatója.

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dobos Sára, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette. A rangos zsűriben helyet kapott Dr. Fekete Albert, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja, Juhász Gábor, a Semmelrock projektmenedzsere, Kirrné Feicht Ágnes, a XVIII. kerület főkertésze, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Nagy Csaba DLA, Prima Primissima-díjas építész, Papp Katalin, a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke, valamint Szabó József, a FŐKERT vezérigazgatója. A külföldi zsűritag 2019-ben a szlovén Andreja Tutundzica, a Szerb Tájépítész Szövetség és az IFLA Europe delegáltja volt. 

Forrás: www.evtajepitesze.hu; szie.hu